De wet DBA

Opdrachtgevers en opdrachtnemers hebben graag zekerheid over de arbeidsrelatie die ze met elkaar aangaan. Tot 1 mei 2016 kon dit met de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Sinds 1 mei 2016 is deze vervangen door de wet DBA en modelovereenkomsten. Om alle partijen aan de nieuwe manier van werken te laten wennen, geldt een overgangsperiode tot in ieder geval 1 januari 2018. In deze periode krijgen opdrachtgevers en opdrachtnemers geen boetes of naheffingen en gaat het kabinet onderzoeken of het arbeidsrecht herijkt moet worden.

Door de invoering van de wet DBA en de modelovereenkomsten zijn zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers verantwoordelijk voor de arbeidsrelatie die zij met elkaar aangaan, waarbij het initiatief voor het opstellen van de modelovereenkomst in principe bij de opdrachtvers ligt. Dit betekent dat in veel gevallen kritisch naar de arbeidsrelatie gekeken moet worden. Als een opdrachtnemer voor een opdrachtgever gaat werken, moeten de opdrachtnemer en zijn opdrachtgever bepalen of er sprake is van loondienst (een dienstbetrekking).

In veel gevallen is het duidelijk dat hiervan geen sprake is. In twijfelgevallen kunnen opdrachtnemers en hun opdrachtgevers een modelovereenkomst gebruiken, maar dat is niet verplicht. Lang niet alle opdrachtnemers hebben een modelovereenkomst nodig. Wanneer duidelijk is dat zij buiten loondienst werken, kunnen zij gewoon aan de slag zonder modelovereenkomst.

Bent u als opdrachtgever of zijn wij toch van mening dat het opstellen van de modelovereenkomst noodzakelijk is, dan beschikt Van Rossum Vastgoedadvies over een, door de belastingdienst, goedgekeurde modelovereenkomst. Indien gewenst kunnen wij deze gezamenlijk invullen of wij leggen deze ingevuld aan u voor. Het zo veel mogelijk ontzorgen van onze opdrachtgevers staat bij ons immers voorop.